Политика за „колачиња““ („cookies“)

 Оваа политика се однесува за „колачиња„ или слични инструменти за следниве интернет страници на „МЕКСОН“ ДОО („МЕКСОН“, „Ние“ „Друштвото“) – www.mexon.bg сo цел да ја подобриме нивнота презентација за време на нивното користење од Вас. Оваа политика објаснува како го правиме тоа.

 

Што се тоа „колачиња“?

 

„Колачињата“ или уште „cookies”се мали текстовни фајлови, кои што содржат мали количини информација, која што се испраќа кон Вашиот интернет браузер (Internet Explorer, Microsoft Edge, Safari, Opera, Mozilla Firefox, Chrome) и се складирани во Вашиот уред, компјутер или мобилен апарат, кога ги посетувате овие интернет сајтови. Кога повторно ке ја посетите нашата интернет страна или друга страна, која може да го пропознае ова “колаче“, вашиот уред ке биде во можност да комуницира со вебсајтот а тој од своја страна да извлече информација од ова „колаче“.

 

Одредено „колаче“ останува во Вашиот уред за употреба во наредната сесија, која што може во меѓувреме да биде избришана. Во случај да употребувате повеќе од еден браузер, секој од нив има посебен простор за складирање на „колачињата“. „Колачињата“ не се однесуваат до конкретно лице, а до комбинација од уредот и интернет браузерот. Затоа, едно лице, кое што употребува неколку браузера и / или уреди, има поразличен избор од „колачиња“ за секоја комбинација од уред и браузер. Од друга страна „колачињата“ не прават разлика помеѓу мноштвото потребители, кои што делат еден и ист уред и браузер, освен ако тие немаат различни кориснички профили.

 

Ние ги употребуваме „колачињата“, за да Ви помогнеме ефикасно да сурфирате во нашите вебсајтови и да Ви спестиме време, и нема потреба да ги внесувате вашите податоци секој пат, кога ги посетувате. „Колачињата“ ни дозволуваат да Ви доставиме информација и да Ви покажеме содржина, што е од значење за Вас. Употребуваме и „колачиња“, за да проучиме како комуницираат нашите клиенти и корисници со нашите вебсајтови, за да ја подобриме употребата на вебсајтовите од клиентите и корисниците.

 

Видови „колачиња“

 

 1. Потребни колачиња
 2. „Колачиња“ за оценка на презентацијата на сајтот
 3. Функционални колачиња
 4. „Колачиња“ за таргетирање

Некои од овие „колачиња“ се неопходни и се резервирани само за одредена сесија, или уште додека ја користите нашата веб страна и после тоа се бришат. Некои од нив се постојани и можат да се складираат за одреден период од време, откако Вашата сесија на нашата веб страна е завршена. „Колачињата“ можат да бидат поставувани и од наши одобрени деловни партнери.

 

 

„Потребни колачиња“

 

За да работат нашите вебсајтови потребни Ви се така наречените „потребни колачиња“.

Овие „колачиња“ се од суштинско значање, за да Ви дозволат да го употребувате вебсајтот и неговите функционалности, например, достап до заштитени зони на вебсајтот.

 

Без строго „потребните колачиња“, нашите вебсајтови и услуги од типот back-end нема да работат. Ако ги отстранете или деактивирате овие „колачиња“, не можеме да гарантираме, дека ќе можете да ги користите нашите вебсајтови.

 

Нашата употреба на „потребните колачиња“ ги вклучува:

 

 • Вашата идентификација за време на Вашата посета, влегувајки во безбедни делови на нашиот вебсајт;

 

Не ги употребуваме строго „потребните колачиња“, за да собереме информација за Вас за маркетиншки цели или да ја следиме Вашата работа во интернет.

 

„Колачиња за оценување на презентацијата на сајтот“

 

„Колачињата за оценување на презентацијата на сајтот“ собираат информации за тоа како посетителите ги употребуваат нашите вебсајтови. Тие ни дозволуваат да препознаеме и да ги преброиме посетителите и да оцениме како тие ги употребуваат нашите вебсајтови.

 

„Тие „колачиња“ ни помагаат да го подобриме начинот, на кој функционираат нашите вебсајтови (например, како гарантираат дека корисниците наоѓат лесно она што тие го бараат) и да припознаат кога се пристигнати пораки за грешки. Овие „колачиња“ не собираат информација, која што Ве идентификуваа.

 

Информацијата, собрана од овие „колачиња“, е анонимна или псевдоанонимизирана.

 

Нашата употреба на овие „колачиња“ вклучуваа:

 

 • анализирање на начинот, на кој корисниците го употребуваат нашиот вебсајт;
 • запишување на сите грешки кои се јавуваат;
 • тестирање на различни дизајни, на нашиот вебсајт, и
 • мерење на ефикасността на нашата реклама.

Не ги употребуваме „колачињата за оценка на претставувањето на вебсајтот“, со цел да собереме лична информација.

 

 

„Функционални колачиња“

 

„Функционалните колачиња“ се употребуваат за обезбедување на услуги (како видеоклипови) или за меморирање на изборот, кој што Вие го правите, за да ја персонализираме нашата содржина за Вас (например, со меморирање на вашето корисничко име, изборот на јазик или регион).

 

Користењето на „функционалните колачиња“ вклучува:

 

 • меморирање на Вашите барања, кои што сте ги избрале за да ги персонализирате дадените функционалности на нашиот вебсајт;
 • не користиме „функционални колачиња за да ве насочуваме кон реклами на други вебсајтови.

 

Можете да ги блокирате овие „колачиња“ користејки ги подесувањата на вашиот интернет пребарувач, но тоа може да значи, дека нема да можеме да ви понудиме определени услуги или Вашата желба да употребувате конкретна услуга.

 

„Колачиња за таргетирање“

 

Овие „колачиња“, ја запишуваат вашата посета на нашите вебсајтови, вклучувајки ги вебстраниците, кои што сте ги посетиле, и врските кои сте ги проследиле. Ние ја употребуваме оваа информација, да ги направиме нашите вебсајтови и реклами, погодни за вашите интереси и да ја понудиме оваа информација на трети страни.

 

Можете да ги контролирате овие „колачиња“ тие да се користат или не, но ако ги блокирате, можно е да не сме во состојба да Ви понудиме определени функционалности.

 

Употребата на „колачињата за таргетирање“ вклучуваа:

 

 • обезбедување содржина и маркетинг пораки прилагодени на вашите интереси, врз основа на информација од вашите посети на нашите вебсајтови
 • предлагање на социјалните мрежи како Twitter или Facebook, со информации за вашите посети на нашите вебсајтови.

 

Други уреди за следење

 

Ние сме во можност да употребуваме други индустриски стандартни технологии како тагови на пиксели и други интернет маркирања (“webbeacons”), за да следиме како Вие ги користите нашите вебстраници и промоции или можеме да дозволиме на Трети страни – даватели на услуги да ги користат овие уреди од наше име. Таговите на пиксели и други интернет маркирања (“webbeacons”), се мали графички слики, кои се наоѓат на одделни делови на нашите вебстрани или во емајлите и ни дозволуваат да разбереме дали сте направиле одредени активности. Кога ќе добиете пристап до овие страници или ги отворете или кликнете врз емајл, таговите на пиксели или други интернет маркирања (“webbeacons”), испраќат известувања (кои што не содржат лични податоци) за таа активност. Таговите на пиксели ни дозволуваат да го разбереме подобро однесувањето на потрошувачите и да го пресметаме сообраќајот на посетеноста на нашите вебстрани. Исто така можеме да користиме тагови за пиксели и други интернет маркирања (“webbeacons”),, кои што нашите Содружници и/или маркетинг партнери ни ги доставуваат за истите цели.

 

Дали некој друг употребува „колачиња“ на страниците на МЕКСОН?

 

Кога Вие ги посетувате нашите вебстрани, ние и/или нашите овластени трети страни – добавувачи на услуги и даватели на реклами, може автоматски да собираме / да собираат такви информации преку употребата на електронски инструменти – „колачиња“ и други интернет маркирања (“webbeacons”), или посочување („тагување“) на пиксели, со цел да ја определиме целосната ефикасност на нашите онлајн реклами, содржини и програмирање.

 

Ние ги употребуваме или им дозволуваме на трети страни да ги употребуваат нашите сајтови „колачиња“. Употребуваме GoogleAnalytics, за да го надгледуваме трафикот на нашите сајтови. Повеќе информации можете да најдите на: https://support.google.com/analytics/answer/181881?hl=en

 

На нашите вебсајтови исто така ги користиме и „колачињата “Double Click – кои што ни се обезбедени од нашиот интернет добавувач на реклами. Овие „колачиња„ се користат, за да ги сервисираат нашите интернет реклами на други сајтови. Некои од нашите вебстраници може да содржаат електронски слики, кои ни помагаат да видиме како корисниците комуницираат на овие страни. Исто така тие може да обезбедуваат информации за интеракција на Double Click. За повеќе информации: https://support.google.com/adsense/answer/2839090?hl=en

Исто така, можеме да ги употребиме „колачињата“ на трети страни, кои што ни помагаат во истражувањето на пазарот, подобрување на функционалноста и надгледување во согласност со нашите правила.

Како да се исклучат „колачињата“?

 

Сите современи прелистувачи Ви дозволуваат да ги применувате подесувањата за „колачињата“. Обично овие подесувања може да се најдат во мени „Опции“ или „Желби“ на Вашиот браузер. За да бидите свесни за овие подесувања, може да ви помогнат следните линкови или да го употребите копчето „Помош“ од менито на Вашиот браузер за повеќе детаљи:

 

Cookie settings in Internet Explorer

Cookiе settings in Firefox

Cookie settings in Chrome

Cookie settings in Safari web and iOS.

 

Ако сте загрижени најмногу за рекламните „колачиња“ кон трети страни, генерирани од даватели на реклами, имате можност да ги исклучите од: Your Online Choicessite.

 

Имајте во предвид, дека ако решите да ги запрете „колачињата“, некои делови од нашиот сајт може да не работат правилно.

 

Употребува ли МЕКСОН „колачиња“, кои што ги содржат моите лични податоци?

 

Не, „колачињата“ кои што ги употребуваме се анонимни и не содржат никакви лични податоци.

 

Повеќе информација

 

Ако имате некои прашања по однос на оваа Политика за „колачиња“, контактирајте не на емаил: dataprivacy@mexon.bg.

 

Оваа политика влегува на сила од 23.05.2018г.